Innan du börjar laga struts läs detta.

Strutsen har bara 1,5 % fett i köttet därför bör tänka på att inte steka köttet för länge, köttet ska vara som oxfilé. Man kan med fördel äta köttet rött, man får då en mycket saftig köttbit. Marinera köttet passar utmärkt på struts, dela isär köttet i skivor låt sedan det ligga i ett dygn. Det går även förstöra dyrt kött om man steker det för länge kommer köttet att bli segt och inte bli någon njutning.

Marinad

Tina upp köttet, skär det i 1,5 cm tjocka skivor låt köttet ligga i marinaden helst ett dygn innan den ska tillagas. Kryddningen i marinaden sker efter eget tycke, ett tips är pressa färsk vitlök . Valfri olja, soja, 2-3 vitlöksklyftor, grillkrydda, svartpeppar( salt efter behov).

Struts filé, Broby Struts rekommenderar (lättast o bäst)

Gör marinaden, ta skivorna och vänd dom i mjöl. Salt och peppra för extra smak, stek skivorna i smör. Som regel kan man vända köttet när blodet börjar sippra upp till ytan och när du vänt och det sipprat upp på båda sidor är köttet färdigt. Prova gärna när du steker på en kött bit hur långt den har kommit i stekprocessen (bör vara rosa inuti). Till detta kan man borsta potatis (behålla skalet på), för att sedan skiva i klyftor. Lägg på plåt och häll olja över, krydda med salt och piffí. Köttet kan stekas innan festen för att senare värmas upp, men man bör akta sig för att värma för länge.

Rullar med rökt strutskött
4 personer

250 g tunt skivad rökt struts
vitt bröd

Ostfyllning
1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl grovriven cheddarost
1 finhackad rödlök
1/4 dl hackad röd paprika
1 msk dijonsenap

Lägg ut ett ark aluminiumfolie som är ungefär 30 x 40 cm. Täck det med köttskivorna så att de ligger omlott. Blanda ingredienserna till ostfyllningen. Stryk ostblandningen tunt över hälften av strutsköttet. Rulla ihop som en rulltårta. Ta bort folien och lägg rullen i frysen ca 30 min, skär den sedan i 1,5 cm höga rullar. Ställ en rulle på varje smörad brödbit.

Källa: Det delikata och hälsosamma köttet

Sydafrikanska strutsbiffar
4-6 personer

Biffar
6 st biffar a 150-200 g
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk basilika
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver

 
Grönsaksröra
300 g skivade champinjoner
1 grön paprika
1 hackad lök
4 hackade tomater
1 dl vatten
2 tsk soja
1 vitlöksklyfta
1 tsk basilika

 

Blanda mjöl och kryddor. Vänd biffarna i kryddmjölet. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Bryn biffarna och lägg dem sedan i ett eldfast fat. Stek champinjonerna, grön paprika och lök i oljan. Tillsätt tomater, vitlök, basilika, vatten och soja. Låt röran sjuda i ett par minuter. Så långt kan rätten förberedas. Lägg biffarna i ett eldfast fat och häll grönsaksröran över köttet och stek i ugn 175 grader i 20 min.
Servera rätten tillsammans med currykryddat ris.

Källa: Det delikata och hälsosamma köttet

Tjälknul på strutsstek
6-8 personer

En bra bjudrätt som kan förberedas i förväg.

ca 1 kg fryst strutsstek
1dl vatten
1 dl socker
2-3 msk kryddor

Sätt in steken fryst i ugnen på 100 grader i ca 6 timmar. Koka upp vattnet med saltet, sockret och kryddorna. Ta ut steken ur ugnen och lägg den i spadet. Låt steken kallna i spadet under ca fyra timmar. Skiva tunt och servera med pepparrotsmajonnäs.

Pepparrotsmajonnäs
2 äggulor
2 dl matolja
2 msk färskriven pepparrot
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 nypa socker

Ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade. Kör äggulorna i en mixer. Häll oljan i en tunn stråle tills majonnäsen är lagom tjock. Smaka av med citronsaft, pepparrot, socker, vitlök, salt och peppar.

Källa: Det delikata och hälsosamma köttet

Strutstärningar med kokos och curry 4 personer (Tillagningstid 20 min)

600 g strutstärningar 2 dl crème fraiche
1 liten aubergine 1 tsk soja
1 lök 2 tsk curry
2 paprikor ½ dl kokosflingor
1 morot

Fräs de hackade grönsakerna i en gryta. Låt puttra i crème fraiche och soja. Under tiden fräser man curryn i lite smör, och bryner strutstärningarna däri ca 2-3 min. (Tänk på att inte lägga för mycket kött i pannan så att den blir kall och man förlorar köttsaft.) Blanda alltsammans och låt koka i 1 min. Köttet är så mört att det inte behöver efterstekas. Strö kokos över. Serveras med ris och en fräsch grönsallad till.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lövskuren struts med vitlök och paprika 4 personer (Tillagningstid 20 min)

600 g lövskuret strutskött 1 lök
1 röd paprika 3 vitlöksklyftor
1 gul paprika salt eller soja
1 grön paprika peppar

Strimla grönsakerna och fräs dem. Tillsätt pressad vitlök. Krydda efter smak. Häll det i en gryta och låt puttra. Fräs strutsköttet i stekpannan någon minut. Tänk på att inte lägga för mycket kött i pannan. Då blir den kall och man förlorar köttsaft. Blanda köttet med grönsakerna och låt det koka ihop 1 minut. Klart att servera med nudlar eller ris. För att få en smaskig sås kan 2 msk crème fraiche tillsättas.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bantar du? Ja då har du kommit rätt!

Innehåll/100 g, tillagat kött Protein, (%) Fett, (gr) Kalorier, (Kcal) Kolesterol, (mg)
Struts 25,8 2,3 114 68
Kyckling 29,4 8,2 164 85
Nöt 27,0 17,6 282 90
         

Källa: Enl information i skriften "Nutritive Value of Foods".

 

Skicka e-post till mikael_krantz@hotmail.com med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.